pondělí 18. července 2016

Nejstarší seismograf na světě a muž, kterému narostla křídla


Na vysokém skalnatém ostrohu nad roklí, ve které se klikatí říčka Vorotan se mezi vrcholky hor nachází někdejší centrum arménské kultury a vzdělanosti. Klášter Tatev postavený v 8. století byl po celé věky sídlem biskupů ze Syuniku a univerzity, která byla proslulá kromě jiného školou miniatur.
Ta tev znamená v arménštině křídla a o tom, jak klášter ke svému neobvyklému jménu přišel se dochovala legenda. Když stavitel dokončil svoji práci a umístil poslední kámen na kupoli kláštera, nebyl schopen slézt dolů a tak zoufale zvolal: "Kéž by mi Bůh seslal křídla!" (Ognir Surb ta tev) Jak to dořekl, na jeho zádech opravdu vyrostla křídla a odletěl. Klášter tak dostal jméno Tatev na památku muže, jehož prosby byly Bohem vyslyšeny.
Zdroj: Wikicommons
V předkřesťanských dobách stával v místech dnešního kláštera pohanský chrám, který byl po prohlášení křesťanství oficiálním náboženstvím zničen a nahrazen kostelem. V jihovýchodní Arménii můžeme takových mist najít povícero. Původní chrám se však nedochoval. Ten současný pochází z 9. století, kdy biskup Davit přesvědčil knížete Filipa, aby věnoval pozemky pro stavbu kláštera, který by ochraňoval vzácné relikvie. Doba podobným darům přála, protože se v roce 884 Arménie vymanila z dvousetletého arabského područí a obnovila království. Dominantou komplexu je kostel sv. Petra a Pavla postavený mezi lety 895 - 906, který byl hlavním chrámem Syunického knížectví. Vnitřní výzdobě byla věnována mimořádná péče a zdi byly po celém obvodu pokryty freskami. Bohužel většina podlehla zubu času. Autoři pravděpodobně pracovali se západními mistry pod záštitou univerzity v Tatevu, která byla založena na počátku 10. století. Studenti se zde vzdělávali především v humanitních vědách, ilustrování rukopisů a tvorbě miniatur. Podobné školy vznikaly v různých klášterech v Syuniku a hrály významnou roli v rozvoji věd a umění po následující stovky let. Druhý kostel v Tatevu je zasvěcený arménskému partonovi Sv. Řehoři Osvětiteli byl postaven až v roce 1295 a na jeho místě původně stávala budova z 9. století.
Zdroj: Wikicommons
Na prostranství vedle kostela stojí už od roku 904 jeden z pokladů arménského inženýrství a architektury - Gavazan. Osmimetrový kamenný sloup zakončený křížem je usazen na otočné základně a kýve se již při dotyku lidské ruky, přičemž se vždy vrátí do původní pozice. Díky tomu byl využíván jako důmyslný systém včasného varování jak před seismickou aktivitou, tak před vzdálenými otřesy způsobenými postupem nepřátelských vojsk. Když v 10. století arabové dobyli Tatev, pokoušeli se sloup zničit. Zapřáhli deset párů volů, aby sloup strhli. Ale řetězy, za které byly zapřežení popraskaly a voli se zřítili do propasti. Nájezdníci to vyhodnotili jako špatné znamení a klášter spěšně opustili. Na mechanismu Gavazanu se naneštěstí nejvíce podepsali vědci, kteří jeho mechanismus zkoumali v polovině 20. století. Od té doby se kýve znatelně méně.

Historické pozadí
V roce 895, kdy započala stavba chrámu sv. Petra a Pavla uplynulo 35 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Vekou Moravu, maďaři se usadili v Panonii a na druhém konci světa zkolabovala nížinná Mayská civilizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat