úterý 10. ledna 2017

Okolo Polska - Westerplatte a Gdaňské loděnice

Pokud vás omrzí uličky starého města, je tu jedno z hlavních lákadel na krátký výlet za historií vcelku nedávnou. V těsné blízkosti Gdaňsku se nachází poloostrov Westerplatte, kde oficiálně začala 2. světová válka. Přímo naproti němu jsou Gdaňské loděnice, kolébka hnutí Solidarita.
Na Westerplatte se dá dojet pohodlně lodí po Mrtvé Visle, což určitě není na škodu a projížďka je to pěkná. Lodě odjíždí od přístaviště blízko Starého jeřábu (Żuraw) a cena je rozumná.
Poloostrov býval součástí Pomořanského koridoru, který odděloval Polsko od Pruska a představoval jediné spojení Polska s mořem. Stávala zde pevnost, která však byla po první světové válce zbourána. Od roku 1925 se zde nacházel malý oddíl na ochranu překládaných vojenských materiálů. Nesměli však mít žádnou těžkou výzbroj ani stavět opevnění a Gdaňské úřady měly oprávnění kontrolovat, zda je jejich nařízení dodržováno. Přesto Poláci tajně po nocích vyztužili stěny zdejších budov a za pomoci lsti posílili místní posádku. Každou neděli totiž vojáci dostávali propustku, aby mohli vyrazit do Gdyně, kam je vozil malý parník polského námořnictva. Vyrážel vždy ráno z Westerplatte a večer se vracel, přičemž příslušník gdaňské policie vždy spočítal, jestli se vrací stejný počet vojáků, jako odjel. Ranním spojem do Gdyně však necestovali vojáci, ale civilní zaměstnanci, kterých bylo na Westeplatte kolem třicítky, převlečení do vojenských uniforem. Svoje civilní oblečení si vezli v kufru. Večer místo nich odjeli z Gdyně noví vojáci a civilní zaměstnanci dojeli druhý den na Westeplatte přes Gdaňsk tramvají. 
1. září 1939 zde padly první výstřely 2. světové války, když německá bitevní loď Schleswig-Holstein začala bez oficiálního vyhlášení války ostřelovat polské skladiště na Westerplatte. Poté na skladiště zaútočily jednotky gdaňských SS, které se obráncům Westerplatte podařilo odrazit. Po následujících sedm dní se 189 polských vojáků pod velením Henryka Sucharského bránilo německé přesile. Kapitulovali až 7.září ve čtvrt na deset ráno kvůli vyčerpání vojska a stavu zraněných. Během bojů padlo 17 vojáků a 80 dalších bylo raněno. Ztráty na straně nepřítele dosáhly čtyř set mužů. Obránci Westerplatte jsou dnes národními hrdiny a celý poloostrov je koncipován jako "památník na volném prostoru". Kromě pomníku obránců zde najdeme i rozvaliny bunkrů a zbytky polské kasárny. Celým poloostrovem vás provede naučná stezka "Westerplatte education path". Kromě mnoha tabulí s anglickým a polským textem si můžete i naskenovat QR kódy pro audioprůvodce. 
V areálu Gdaňských loděnic se v roce 2014 otevřelo Evropské centrum Solidarity, které doslova praská ve švech.Návštěvníky láká na expozice  o samotném hnutí Solidarita i pádu komunismu v Evropě. Snaží se být také živoucím centrem, takže se zde konají i krátkodobé výstavy, přednášky a kongresy.

Žádné komentáře:

Okomentovat