pondělí 20. června 2016

Brutalismus v sovětské režii

Jak bylo řečeno v minulém článku, brutalismus ve východním bloku vzkvétal od 50. do 80. let. V podstatě tak po Stalinově smrti a odhalení kultu osobnosti vystřídal socialistický realismus. Devadesát nejzajímavějších budov ze čtrnácti sovětských republik shrnul ve své knize CCCP: Cosmic Comminist Construction Photographed francouzský fotograf Fréderic Chaubin. Zaměřil se zejména na stavby na "okrajích" sovětského imperia stojící ve volné krajině, kde opravdu vypadají jako budovy z jiného světa.

Cirkus v Kišiněvě

Budova Moldavského cirkusu byla postavena v roce 1981 a zůstal otevřený po dlouhých 23 let. Přečkal i období, kdy Moldavsko zasáhla krize po rozpadu Sovětského svazu a rozsáhlé problémy se separatistickým Podněstřím. Země byla po dlouhou dobu v podstatě nejchudším státem Evropy. Cirkus byl a stále je důležitou složkou ruské, potažmo sovětské kultury. Po znárodnění Moskevského státního cirkusu v roce 1919 spadaly cirkusy pod Hlavní správu cirkusů (Soyuzgoscirk) a od roku 1929 byly všichni umělci formálně trénovaní v Moskevské cirkusové škole. Umělci patřili mezi elitu národa a těšili se mnohým výhodám od lepší lékařské péče přes vynikající bydlení a cestovní výsady až po daleko vyšší důchody oproti běžnému obytelstvu.
V roce 2004 circus zavřel z důvodu rekonstrukce a již nikdy neotevřel. V současnosti probíhají diskuze o znovuotevření.

Hotel Družba na Jaltě

Jalta na Krymu bývala oblíbeným letoviskem sovětské honorace. V blízkosti vilek komunistických pohlavárů zde byl mezi lety 1980 a 1985 postaven hotel, jehož vybudování bylo oslavou společné práce ČSSR a SSSR na vesmírném programu Interkosmos. Ta vyvrcholila v roce 1978 vesmírným letem Vladimíra Remka, prvního kosmonauta, který nepocházel ze Sovětského svazu ani USA.
Kosmicky vyhlížející ozubená budova zapuštěná do svahu byla pro architekty výzvou. S vytipováním místa na vhodném podloží se nikdo příliš nezatěžoval, takže bylo vybráno místo náhodné a zcela nevhodné.  Objekt byl tedy postaven na třech nohách a předimenzován tak, že by měl vydržet otřesy až 9 stupňů Richterovy stupnice. Koluje historka, že při zapouštění nosných sloupů musel Sovětský svaz opakovaně ujišťovat Turecko a USA, že se nejedná o raketové silo.

Gruzínské ministerstvo dopravy a dálnic

Podivná struktura spojující brutalismus a ruský konstruktivismus leží na předměstí Tbilisi na břehu řeky Kura. Je založena na konceptu "Space City", který spočívá v zabírání co nejmenšího prostoru základy stavby na zemi a ponechání místa přírodě. Jednotlivá patra budovy tak při notné dávce představivosti levitují mezi korunami stromů.
Stavba byla dokončena v roce 1975 a s její realizací se pojí kontroverzní případ. Projekt je prý až příliš inspirován plány českého architekta Karla Pragera na budovu, která měla stát v pražských Košířích. V současnosti zde sídlí ústředí Bank of Georgia, která také financovala rozsáhlou rekonstrukci.

Za zmínku ještě stojí mnohé další..

Letiště Zvartnots v Jerevanu


Hotel Salute Kyjev


Dům spisovatelů u jezera Sevan v Arménii



Institut kybernetiky a robotiky v Petrohradě



Ceremoniální palác v Tbilisi

Žádné komentáře:

Okomentovat