čtvrtek 5. května 2016

Svatý Řehoř v jámě žil

Základ křesťanství tím položil


Alespoň tak o něm hovoří legenda, která se váže ke klášteru Khor Virap. Ten se nachází necelých 50km od Jerevanu u arménsko-turecké hranice a mezi ostatními se těší výsadnímu postavení. Rozhodlo se v něm totiž o tom, že se Arménie stala první zemí na světe, která přijala křesťanství jako státní náboženství.

První zmínky o tom, kterak Řehoř Osvětitel přesvědčil arménského krále Trdata Velikého k přijetí křesťanské víry máme z poloviny 5. století. Řehoř se narodil údajně kolem roku 257 do šlechtické rodiny. Jeho otec Anak měl zabít Chosrovse, otce Trdata, a tím přivolal neštěstí na sebe i svoji rodinu. Když byla Řehořova matka Okole těhotná, měla údajně vidění u pomníku sv. Tadeáše v Cesarei. Místní učenec ho vyložil tak, že se jí narodí syn, který je předurčen přinést křesťanství do svoji domoviny. Jiné prameny uvádí, že byl Řehoř do Kapakodie jako dítě unesen. Téměř jisté je, že zde vyrostl, přijal křest, oženil se s Julietou a měl dva syny - Aristu a Verdana. Jaké okolnosti ho přiměly cestovat do Arménie, kde byl jedním z úhlavních nepřátel vládnoucího Trdata, opět není jasné. Trdat byl pohan a vražda jeho otce křesťanem rozpoutala nenávist a pronásledování.


Zdroj: Flickr, Rita Willaert
Řehoř byl v Arménii zajat, mučen, uvězněn a dlouhých 13 let držen ve vlhké jámě. Byl prakticky pohřben zaživa a měl zemřít hlady. Přes všechna příkoří přežil. Zemi za tu dobu postihla mnohá neštěstí. Král se naneštěstí zamiloval do křesťanské dívky, která byla zasvěcena Bohu. Chtěl se s ní oženit, ale ona ho pochopitelně odmítla. Ze vzteku nechal popravit všechny křesťanské dívky v zemi. Nakonec z touhy po pomstě napůl zešílel. Prý si dokonce myslel, že je divokým kancem a pobíhal po lesích. Králova sestra měla sen, že dlouhá léta vězněný Řehoř může krále uzdravit a zemi zbavit všech hrůz. Byl tedy povolán zpět, krále opravdu uzdravil a nakonec i přivedl na křesťanskou víru. Jako oficiální datum se uvádí rok 301. Řehoř byl v roce 302 vysvěcen na biskupa a jeho cesta k apoštolskému působení v Arménii se tak otevřela. Za svůj život založil několik klášterů, v roce 314 se účastnil synody - církevního koncilu a po návratu pokřtil na břehu Eufratu mnoho arménů včetně královské rodiny. V roce 318 určil svého syna Aristaxe svým nástupcem a o 13 let později se odebral do hor v severní Arménii. Tam zemřel jako poustevník v jeskyni v hoře Sebu. Jeho ostatky byly později nalezeny, částečně rozprášeny a část převezena do Cařihradu. V Arménii se zachoval ostatek pravé ruky.

Kobka, ve které byl Řehoř vězněn
Nad jámou, která se stala Řehořovým vězením vyrostla první kaple již v 6. století. Současný klášter je ze století sedmnáctého. Kobka je poutním místem, nachází se pod neoznačenou kaplí a slézá se sem úzkým otvorem po žebříku. Khor Virap je častým cílem jednodenních výletů z Jerevanu. Nad klášterem se tyčí Ararat - arménská "národní hora" a místo údajného přistání Noemovy archy. Jeho vrchol je často zahalen mraky. Od turecko-arménské války je na turecké straně, což arméni těžce nesou. Trvale uzavřená hranice mezi těmito dvěma státy, které se z pochopitelných důvodů nemají příliš v lásce, vede od kláštera co by kamenem dohodil.

Historické pozadí
V roce 301 byl v pořadí 28. papežem římskokatolické církve svatý Marcellinus a v Římské říši probíhaly rozsáhlé perzekuce křesťanů. Jižní Morava byla pod římskou nadvládou, Čechy obývaly převážně germánské kmeny a stěhování národů bylo v plném proudu. Zbývalo však téměř 300 let, než se objevili první Slované.



Žádné komentáře:

Okomentovat