pondělí 2. května 2016

Zapoy se a dej si stakan!

Je všeobecně známo, že tradičně vysoká spotřeba alkoholu v Rusku je v podstatě kulturním dědictvím. Taktéž panuje všeobecné povědomí o tom, že je tam vše velké a probíhá ve velkém stylu. Aby ne, když je to největší stát světa. Pokud se spojí láska k alkoholu s megalomanstvím, může z toho vzejít jediné. Pořádná kalba neboli zapoy. V originále запой.
Zdroj: Flickr, Ruslan
První asociace by mohla vést k tomu, že se člověk zapojí do něčeho úžasného a nezapomenutelného. O tom nemůže být pochyb, pokud netrváme do puntíku na té nezapomenutelnosti. Dají se předpokládat spíše útržkovité vzpomínky. V našich podmínkách se standardu vymykající party dá povětšinou ohraničit pátečním večerem a nedělním ránem. Na východ od nás šli dál. Zapoy totiž není jen tak nějaký flám. Musí trvat minimálně dva celé dny, spíše delší čas. Dá se předpokládat, že se účastníci mohou snadno ztratit v časoprostoru a není posléze jednoduché zjistit, jak dlouho akce vlastně trvala.
Tradice kontinuálního popíjení má kořeny v nelehkém životě obyčejných rusů. Pro velkou část obyvatelstva šlo o v podstatě jedinou volnočasovou aktivitu. Pár stakanů po práci spolehlivě dalo dělníkům a rolníkům zapomenout na útrapy všedního dne.
Stakan, jakožto tradiční měrná jednotka odpovídá dvěma deci. Méně trénovaní jedinci se mohou spokojit s poloviční dávkou. Nejedná se však o půlstakan, ani nic podobného, nýbrž prostých 100 gramů vodky. Jednotlivé dávky následují za sebou v rychlém sledu, přičemž každá runda musí být zahájena přípitkem, který pronáší jeden ze spolupijících. Pokud se někomu zdá konzumace samotné vodky příliš monotematická, existuje jednoduché řešení. Ruský trojboj. Tato kratochvíle spočívá ve vypití lahve ruského piva, ruského sektu a ruské vodky. Úmrtnost účastníků a zda někdy někdo zvítězil není známo.
Některé zapoje dokonce vstoupily do dějin, nebo alespoň do novin. Za vlády Alexandra III. prý jednomu gubernátorovi ze Sibiře třetí den zapoje došlo, že svému vládci nepopřál k narozeninám. Rychle tedy zaslal do Petrohradu telegram s omluvou, že po dobu tří dnů pil na zdraví jeho královské výsosti. Jelikož se car take již nekolikátý den věnoval stejné činnosti, byla prý jeho odpověď velmi soucitná a chápající.
V říjnu 2015 se obyvatelům zapadlé vesničky Maloje Perekopnoje na řece Volze doslova splnil sen. Havaroval zde kamion plný vodky. Obyvatelé nelenili a náklad zachránili tak rychle, že přivolaná policie nenašla jedinou nepoškozenou lahev. Do vesnice se začali rychle sjíždět příbuzní a známí obyvatel a na místo byli taktéž vysláni kriminalisté. Novinová zpráva, která vyšla týden po nehodě hovořila o tom, že oslavy dosud neskončily a vyšetřovatelé se ani po urgencích z vyšších míst dosud nevrátili na základnu.
Podle statistiky z roku 2000 se asi 10% mužů v produktivním věku účastní alespoň jednoho zapoje ročně. Prostě a jednoduše - trénink dělá mistry.

Žádné komentáře:

Okomentovat